Tahıl depolama silosu, tahılların vb. ürünlerin depolanmasını, sonrasında pnömatik taşıma sistemleri kullanılarak bir yerden bir yere aktarılmasını sağlar. Üretim süreçlerinin hızlandırılması için en önemli ekipmanlardan olan tahıl silosu, özellikle gıda sektöründe ürünlerin uzun süre bozulmadan, çevresel etkiler nedeniyle zarar görmeden muhafaza edilmesine yardımcı olur. Farklı sektörel ihtiyaçlara bağlı olarak farklı özelliklerle donatılan her tahıl depolama silosu üretim süreçlerinin kesintisiz şekilde devam etmesi adına önemlidir.
Tahıl silosu yalnızca tahıl türlerinin değil, aynı zamanda yemlerin, unun ya da diğer tarımsal ürünlerin depolanması amacıyla da kullanılabilir. Peki, tahıl silolarının özellikleri nelerdir ve tahıl silosu kullanımı ne gibi avantajlar sağlar?
Tahıl Silosu Ne İşe Yarar?
Tahıl depolama silosu zemin üzerine kule şeklinde inşa edilir. Alt tarafta konik bir yapısı bulunan tahıl silosu toz yapıdaki gıda ürünlerinin depolanmasını sağlar. Uzun veya kısa süreli olarak silolarda saklanan tahılın kontrollü bir şekilde boşaltılması gerekir. Ancak zaman içinde sıkışma gibi durumlara bağlı olarak akışın bozulması durumunda mıknatıslı pnömatik çekiç devreye girer. Akışın iyileştirilmesini sağlayan pnömatik çekiç, buğday depolama siloları içindeki malzemelerin kontrollü bir şekilde kamyonlara, vagonlara ya da diğer taşıma araçlarına aktarılmasını sağlar. Akışı iyileştirmek için mıknatıslı pnömatik çekiçler yerine vakumlu pnömatik çekiç de kullanılabilir.
Tahıl siloların basınç ve seviye göstergeleri de kullanılır. Bu göstergelerin yaptığı silo seviye ölçümü potansiyel riskleri ortadan kaldırır. Tahıl depolama silolarına filtre, klape, emniyet valfi, akışkanlaştırıcı gibi silo ekipmanları ile uyumlu flanşlar temin edilebilir.
Tahıl Silolarının Özellikleri Nelerdir?
Farklı markalar tarafından farklı sektörel ihtiyaçlara yönelik olarak hazırlanan tahıl depolama siloları farklı özelliklere sahip olabilir. Örneğin WAM Group tarafından üretilen Silofab Civatalı Silo ürününün sahip olduğu özellikler şunlardır:
- Silofab çelik tahıl silosu, rüzgar veya kar gibi çevresel faktörlerden veya deprem gibi sismik hareketlerden etkilenmeyecek şekilde, çevre yönetmeliklerine uygun şekilde tasarlanmıştır.
- Merdiven ve korkuluk gibi silo aksesuarları da dahil olmak üzere geniş bir aksesuar yelpazesi bulunur.
- Maksimum rüzgar yükü metrekarede 150 kilogram, maksimum kar yükü metrekarede 300 kilogramdır.
- Koni tabanlı silo alt koni eğimi 56 derecedir.
- Çatı panelinin kalınlığı 4 mm, alt koninin kalınlığı 6 mm’dir.
Farklı sektörel ihtiyaçlara bağlı olarak düz tabanlı silo, endüstriyel silo, kare silo gibi silo tipleri de kullanılabilir.
Tahıl Depolama Silosu Kullanım Alanları
Tahıl depolama silosu yaygın olarak gıda sektöründe kullanılır. Fakat farklı ihtiyaçlara yönelik olarak özelleştirilebilir olması nedeniyle tahıl depolama silosu farklı kullanım alanlarına sahip olabilir. Başlıca kullanım alanlarıysa şunlardır:
- Tarım alanları ve çiftlikler,
- Yem fabrikaları,
- Un ve gıda fabrikaları,
- Bira ve içecek üretim tesisleri,
- Liman ve lojistik merkezleri,
- Tahıl ticareti yapan firmalar,
- Kooperatifler ve depolama merkezleri,
Tahıl depolama silosu yukarıdaki kullanım alanlarına ek olarak biyoyakıt tesislerinde, afet stokları yönetiminde ya da yağ üretim tesislerinde de kullanılabilir.
Tahıl Silosu Kullanmanın Avantajları
Tahıl depolama silosu kullanımının en önemli avantajı, depolanan tahılların bozulmasını, küflenmesini ve zararlılardan etkilenmesini önlemesidir. Bu sayede tüm tahıllar için uzun süreli koruma sağlar. Tahıl silosu kullanımının öne çıkan diğer avantajları şunlardır:
- Dikey bir yapıya sahip olan mısır tahıl siloları depolamayı kompakt bir şekilde sağlayarak alandan tasarruf edilmesine yardımcı olur.
- Sıcaklık kontrolü sağlayan, nem dengesini koruyan tahıl depolama silosu depolanan ürünlerin besin değerlerinin muhafaza edilmesini sağlar.
- Konik tabanlı silolar boşaltımın hem otomatik hem kontrollü şekilde gerçekleşmesini sağlar. Böylece depolanan tüm malzeme insan müdahalesine gerek kalmadan kolayca aktarılabilir.
- Hem dolum hem boşaltım süreçlerinin hızlanması zamandan tasarruf sağlayarak operasyonel verimliliği artırır.
- Tahıl silosu tamamıyla kapalı bir sistem olduğu için kemirgenlerin, böceklerin veya diğer zararlıların içeri girmesi söz konusu değildir. Bu sayede hem hijyen hem gıda güvenliği sağlanmış olur.
- Güneş, yağmur, rüzgar gibi çevresel etkiler malzemelere zarar veremez.
- Farklı bir bölgede depo kiralama ve sürekli taşıma yapma zorunluluğu ortadan kalkacağı için maliyet tasarrufu sağlanır.
- Hem sensör ve göstergeler hem otomasyon sistemleri sayesinde tahılların miktarı, sıcaklığı, basıncı, nem seviyeleri anlık olarak takip edilebilir.
- Yalnızca tahılın değil, benzeri gıda ürünlerinin depolanması için de kullanılabilir.
Tahıl depolama silosu sahip olduğu bu avantajlar sayesinde gıda üretimi gerçekleştiren pek çok sektör için en önemli ekipmanlardan biri haline gelmiştir.
Tahıl Depolama Silosu Fiyatları
Tahıl depolama silosu, sektörel ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak farklı özelliklere ve farklı boyutlara sahip olarak üretilir. Aynı zamanda özelleştirilebilen ekipmanlar oldukları için standart tahıl silo fiyatları vermek mümkün değildir. Çünkü kapasite, boyut, kullanılan malzeme, müşteri talepleri ve istenen ek özellikler değiştikçe silo depo fiyatları da değişir. Ayrıca doğrudan standart modellerin farklı boyutları üzerinde bir karar kılınabileceği gibi, müşteri taleplerine göre tamamen yeni özelliklerle donatılmış bir tahıl silosu tasarlanması da mümkündür.
2005 yılından bu yana sektörde bulunan Vordes Mühendislik, pnömatik çekiçlerden salınım elemanlarına, yükleme körüklerinden dozaj ünitelerine kadar çok sayıda ürünü endüstriyel ekipmanı sizinle buluşturuyor. Siz de hem ürünlerimiz ve tasarım süreçlerimiz hakkında kapsamlı bilgi almak hem ihtiyaç duyduğunuz ürünlerle ilgili fiyat teklifi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.