Siloların Kullanım Alanları

siloların kullanım alanları

Silolar bugün pek çok sektör içerisinde iş verimliliğinin artırılması, iş güvenliğinin sağlanması ya da sektörel büyümenin desteklenmesi adına önemli ekipmanlardır. Bugün tarımdan inşaata, hayvancılıktan gıdaya kadar pek çok sektöre entegre olmuş olan silolar, dayanıklı malzemelerden üretilmiş olmaları nedeniyle güvenli depolama elemanlarıdır. İç ortam sıcaklığının ya da nem dengesinin ayarlanabiliyor olması nedeniyle uygun iç ortam koşullarının yaratılması mümkündür. Ayrıca malzemenin durumu ya da miktarı hakkında bilgi alınabildiği için stok kontrolü yapmaya da imkan tanır. Peki siloların kullanım alanları nelerdir ve silo kullanmak sektörel olarak ne gibi avantajlar getirir?

Silolar Ne İşe Yarar?

Bugün hemen hemen tüm endüstrilerde kullanılmakta olan silolar, bu endüstrilerde kullanılan ya da üretilen malzemelerin saklanmasına yarayan büyük depolama tanklarıdır. Tarım endüstrisinde tahıllar, inşaat endüstrisinde çimentolar ya da sanayide kömür, kireçtaşı gibi malzemelerin saklanması ve korunması amacıyla kullanılırlar. Malzemeleri silolarda saklamak, bunların çevresel koşullardan ya da haşere ve kemirgen gibi zararlılardan korunmasını sağlar. Ayrıca silolar konik bir tabana sahiptir, bu da malzemelerin taşınmak üzere boşaltılmasını kolaylaştırır. Hem yüksek koruma sağlıyor olması hem de iş verimliliğini artırıyor olması nedeniyle siloların kullanım alanları da genişlemiştir.

Silolar helezon konveyör ve yükleme körükleri ile birlikte çalışır. Silolar malzemelerin depolanması konusunda etkili ekipmanlar iken, silolardaki malzemelerin taşınması ve araçlara yüklenmesi de yükleme körüğü ve helezon konveyörler ile mümkündür. Helezon konveyörler silo içerisindeki malzemeleri uzun bir hat boyunca taşıyarak yükleme körüğüne aktarır. Yükleme körüğü ise helezon konveyörden aldığı malzemeleri taşıma sağlayacak araçlara aktarır. Bu sayede işlerin hızlanması, güvenli bir şekilde ilerlemesi sağlanır. Nitekim siloların kullanım alanları, aynı zamanda helezon konveyör ve yükleme körüklerinin de kullanım alanlarıdır.

Siloların Kullanılan Sektörler

Silolar hem üretimde kullanılan hem de üretilen malzemelerin saklanması amacıyla hemen hemen tüm sektörlere entegre edilebilir. Fakat bazı sektörler için kullanımının bir gereklilik olduğunu söylemek mümkündür. Nitekim siloların kullanım alanları yaygın olarak şunlardır:

  • Tarım: Buğday, arpa, mısır, soya fasulyesi gibi her türlü tahılın saklanması.
  • Hayvancılık: Her türlü hayvancılığın yapıldığı alanlarda yemlerin saklanması.
  • İnşaat: Başta çimento ve kum olmak üzere inşaat sektöründe kullanılan tüm malzemelerin saklanması.
  • Sanayi: Kömür, kireçtaşı vb. malzemelerin depolanması.

Ayrıca siloların yüksek güvenlikli ürünler olması nedeniyle toz ve sıvılar dışında çeşitli kimyasalların da bu tarz depolarda saklanması mümkündür. Tüm bunlara ek olarak un, tuz, şeker gibi malzemelerin saklanması amacıyla gıda sektörü de siloların kullanım alanları arasında yer alır. Bugün üretim ya da depolama süreçlerinin otomatize edilmeye başlamış olması, siloların bu otomasyonlara entegre edilebiliyor olması, siloların kullanım alanları için de önemli bir fırsat yaratmıştır.

Silo Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Silo kullanmak, pek çok endüstri için üretilen malzemeleri korumanın ya da iş verimliliğini artırmanın en iyi yoludur. Nitekim bugün siloların kullanım alanları bu kadar genişlediyse, bunun nedeni budur. Silo kullanmanın işletmelere sağladığı faydalar arasından öne çıkanlar ise şunlardır:

  • Yağmur, kar, güneş ya da rüzgar gibi hava durumuna bağlı koşullar, ürünlerin bozulmasına ya da kullanım ömürlerinin kısalmasına neden olabilir. Oysa silolar bu malzemeleri izole ederek uzun süre kullanılabilir halde kalmalarını sağlar.
  • Malzemelerin açık alanda muhafaza edilmesi haşere ya da kemirgenlerin ürünlere ulaşmasına neden olarak hijyenik olmayan koşullar yaratır. Silolar ise hem havadar hem de hijyenik bir ortam sunar.
  • Siloların içi serin ve kuru bir ortam sunduğundan küflenme ya da mantar oluşumu gibi durumlar oluşmaz.
  • Bozulma ya da çürüme gibi durumlar önleneceği için ürün israfının önüne geçilmiş, böylece maddi zararlar da engellenmiş olur.
  • Ürünleri uygun fiyatlı bir şekilde alarak uzun süreli olarak depolayabilir, böylece fiyat dalgalanmalarından kendinizi koruyabilirsiniz.
  • Çok fazla ürün aynı anda depolanabileceği için sürekli taşıma gerektirmez, bu da nakliye maliyetlerinin düşürülmesi anlamına gelir.
  • Otomasyon sistemlerine entegre edilerek yükleme/boşaltma işlemlerini kolaylaştırır.
  • Siloların içindeki ürünlerin miktarını ya da ürünlerin durumunu anlık olarak takip edebilir ve stok kontrolü gerçekleştirebilirsiniz.
  • Depolama süreçlerinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlayarak iş güvenliğinin artırılmasına yardımcı olur.

Tüm bu avantajları sayesinde bugün siloların kullanım alanları genişlemiştir. Bu da firmaların hem üretim verimliliğini hem de karlılığını artırmasına yardımcı olarak büyümeyi destekler.

Silolarınızı Vordes Mühendislik Aracılığıyla Alın!

Siloların farklı sektörlere entegre edilebilmesi için özelleştirilebiliyor olmaları büyük önem taşır. Yani silolar hem boyut hem de sahip oldukları özellikler bakımından her firmanın ihtiyaçlarını karşılayabilecek standart bir yapıya sahip değildir. Örneğin tarım endüstrisi için farklı, inşaat endüstrisi için farklı silo tiplerinin tasarlanması gerekebilir. Yani aslında siloların kullanım alanları, ne tür bir siloya sahip olmanız gerektiği konusunda belirleyicidir. Bu alanda hem satış hem de destek sağlayan Vordes Mühendislik uzmanları, nasıl bir silo tipi seçmeniz gerektiği konusunda size destek sağlayacaktır.

Fakat WAM Group tarafından üretilen SILOFAB civatalı silolar her türden toz ve granül malzemenin depolanmasını mümkün kılar. Bu ürünler WAM Group’un Türkiye fabrikalarında üretilerek Vordes Mühendislik aracılığıyla firmalarla buluşur. Eğer siz de WAM Group silo ekipmanlarına ulaşmak ya da siloların kullanım alanları ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazılara Dön