Son yıllarda endüstriyel taşıma sistemlerinin farklı endüstrilere entegre edilmesi ile birlikte rotary valf kullanım alanları da genişlemiştir. Toz ya da granül haldeki malzemelerin taşınması; iş sürekliliğin sağlanması, iş verimliliğin artması açısından büyük öneme sahip olduğu için, rotary valf de değer kazanmış bir endüstriyel ekipmandır. Yalnızca ürünlerin taşınmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda paketleme ve lojistik süreçlerini de optimize eder. Peki rotary valf nedir ve rotary valf kullanım alanları nelerdir?
Rotary Valf Nedir?
Rotary valf, tanecikli ya da toz haldeki malzemelerin kontrollü şekilde beslenmesi ve boşaltılması için kullanılan mekanik bir cihazdır. Silo, bunker, torba filtre gövdeleri ya da pnömatik taşıma sistemlerine entegre şekilde çalışabilir. Çeşitli endüstriyel uygulamalar için önemli bir ekipman olan rotary valf kullanım alanları da her geçen gün genişler. Peki rotary valf ne işe yarar ve çalışma prensibi nasıldır?
Rotary valf sabit bir gövde ve kanatçık ya da lob şeklindeki döner bir rotordan oluşur. Toz ya da granül halindeki malzeme valfin giriş kısmından rotor kanatçıkları arasına düşer. Bu da malzemenin çıkışa doğru taşınmasını sağlar. Hücre tekeri olarak da adlandırılan rotary valf genellikle paslanmaz çelik ya da karbon çelik gibi dayanıklı malzemelerden üretildiği için uzun ömürlü olarak kullanılabilir. Ayrıca rotary valf kullanım alanları göz önünde bulundurularak farklı ölçülerde, farklı sektörel ihtiyaçlara karşılık verecek şekilde çeşitli özelliklere sahip olarak tasarlanabilir.
Rotary Valf Kullanım Kullanılan Sektörler
Toz ve granül taşımacılığında kullanılan rotary valfler havanın ya da malzeme akışının kontrol edilmesini sağlar. Toz ve granül yapıdaki malzemelerin taşınması hemen hemen tüm endüstriler için bir gereklilik olduğundan, rotary valf kullanım alanları da son derece geniş bir yelpazeye sahiptir. Öne çıkan rotary valf kullanım alanları ise şunlardır:
- Gıda endüstrisinde un, tahıl, şeker, kahve, kakao ya da hayvan yemleri gibi malzemelerin taşınması,
- Kimya endüstrisinde toz kimyasallar, plastik, polimer ya da gübrelerin taşınması,
- İlaç endüstrisinde tablet, kapsül, toz ilaçlar ya da aktif farmasötik bileşenlerin taşınması,
- Madencilik endüstrisinde kömür, çimento gibi malzemelerin taşınması.
Elbette bunları rotary valf kullanım alanları arasında öne çıkanlar. Bunlara ek olarak petrokimya, kağıt, selüloz, çevre, geri dönüşüm, toz toplama, havalama sistemleri, inşaat, yapı malzemeleri, metalurji, demir-çelik endüstrisi, tarım gibi sektörlerde rotary valf kullanım alanları arasında gösterilebilir.
Rotary Valf Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Bugün rotary valf kullanım alanları böylesine genişlediyse, bu durum rotary valf kullanımının beraberinde getirdiği avantajlarla ilgilidir. Rotary valf kullanmanın öne çıkan avantajları ise şu şekilde listelenebilir:
- Malzeme akışını sürekli sabit hızda, kontrollü şekilde gerçekleştirir,
- Üretim süreçlerinin çok daha tutarlı, çok daha verimli olmasını sağlar,
- Hava sızdırmaz bir yapıya sahip olduğunda toz ya da granül formdaki malzemelerin atmosfere karışmasını engeller,
- Çeşitli malzemelere uyum sağlayabildiği için hemen hemen tüm endüstrilerde kullanılması mümkündür,
- Aşınma direnci yüksek olduğundan zorlu çalışma şartlarında bile uzun ömürlü olarak çalışmaya devam edebilir,
- Bakım gereksinimleri düşük olduğundan iş verimliliğini artırır, bakım maliyetlerini düşürür,
- Esnek tasarım seçenekleri sayesinde farklı ihtiyaçlara yönelik olarak özelleştirilebilir,
- Enerji tüketimi düşük olduğundan hem işletmelerin enerji maliyetlerini düşürür hem de çevresel sürdürülebilirliğe destek olur,
- Modüler bir yapıya sahip olduğundan güncellenmesi mümkündür.
Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen, hijyenik tasarımlara sahip olan rotary valf kullanım alanları gıda ve ilaç endüstrisine dek genişlemiştir. Eğer siz de işletmeniz için bir rotary valf ihtiyacı duyuyorsanız, ihtiyaçlarınızı belirleyebilir, bu ihtiyaçlara yönelik özel tasarım bir rotary valf talep edebilirsiniz.
Rotary Valf Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Farklı endüstrilerde rotary valf kullanım alanları, seçilen özellikler konusunda belirleyicidir. Bu yüzden seçim öncesinde şu kriterleri göz önünde bulundurmak gerekir:
- Seçilen rotary valf taşınacak malzeme ile uyum göstermeli, sızdırma gibi sorunlar yaratmamalıdır,
- Boyut ve kapasite hem üretim kapasitesine hem de kullanılacak alana uygun olmalıdır,
- Malzeme paslanmaz çelikten, yüksek aşınma direncine sahip bir malzeme olmalıdır,
- Bakım uygulamaları kolay olmalı, teknik servis ve yedek parça ulaşılabilirliği kolay olmalıdır,
- Enerji verimliliği sağlamalıdır,
- Tüm hijyen standartlarını karşılamalı, sertifikasyonları yapılmış olmalıdır,
- Fiyat-performans dengesine sahip bir ekipman olmalıdır.
Bu kriterler göz önünde bulundurulursa tüm rotary valf kullanım alanları için iş verimliliği artırılabilir.
Rotary Valf Fiyatları
Rotary valf standart özelliklere sahip olarak üretilebileceği gibi, sektörel ihtiyaçlara göre de özelleştirilebilir. Nitekim özelleştirme seçenekleri fiyatların değişmesine neden olacaktır. Ayrıca kullanılan malzeme de fiyatlar üzerinde etki sahibidir. Bu yüzden rotary valf kullanım alanları ve ihtiyaçlar belirlenmeden ortalama bir fiyat vermek mümkün değildir. Fakat sizin bir müşteri olarak güvenilir ürünlere yönelmeniz ve bu ürünleri temin etmek için de güvenilir markalar tercih etmeniz gerekir.
Dünyaca ünlü WAM markası tarafından üretilmiş olan RV-RVR tip, RVC tip ve RVS tip olmak üzere 3 farklı rotary valf çeşidi bulunur. Nitekim WAM, şu an tüm dünyada rotary valf konusunda en çok tercih edilen markalar arasındadır. Siz de tüm WAM ürünlerini, WAM Türkiye distribütörü olan Vordes Mühendislik aracılığıyla satın alabilirsiniz. Hem rotary valf kullanım alanları hem de ürünler hakkında detaylı bilgi almak isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.