Sağlamış olduğu avantajlar sayesinde mikser kullanım alanları bugün neredeyse tüm endüstrilere doğru genişlemiştir. Farklı sektörlerde maksimum verimlilikle kullanılıyor olması mikserleri üretim süreçlerinin önemli bileşenlerinden biri haline getirir. Malzeme kalitesi, kapasite, boyut ve işlevler gibi özellikler mikser türlerini birbirinden ayırır. Yine de her sektöre özel tasarımlar üretilmesi mümkündür. Peki mikser nedir ve mikser kullanım alanları nelerdir?
Mikser Nedir? Ne İşe Yarar?
Endüstriyel uygulamalarda kullanılan sanayi tipi mikserler; granül, toz ya da parçacıklı malzemelerin homojen bir şekilde karıştırılmasını sağlar. Hemen hemen tüm endüstrilere girmiş olan bu tür cihazlar çok çeşitli malzemeleri işleyebilir. İşletmeler çeşitli standartlara göre üretilmiş mikserler bulabileceği gibi, sektörel ihtiyaçlara yönelik olarak özelleştirilmiş tasarımlara da yönelebilir.
“Mikser ne işe yarar?” sorusunun cevabı olarak ise şöyle bir tanım yapılabilir: Farklı yoğunlukları bulunan malzemelerin dengeli bir şekilde karıştırılmasını sağlar. Mikser kullanım alanları bugün gıdadan kozmetiğe, ilaçtan kimyaya kadar çok çeşitli endüstrilere doğru genişlemiştir.
Mikser Türleri Nelerdir?
Farklı markalar, farklı türlerdeki mikserler üretir ve bu mikserlerle çeşitli sektörlerdeki ihtiyaçlara karşılık verir. MAP, mikser endüstrisinin en önemli markalarından biridir. En yaygın kullanılan mikser tipleri ise WBH tek şaftlı sürekli tip mikser ve WAH tek şaftlı batch tipi mikserdir. Bu mikser türlerinin özellikleri ise şöyledir:
WBH Tek Şaftlı Sürekli Tip Mikser
- Yüksek kalitede karışımlar elde edilmesini sağlar,
- 10 ila 20.000 litre arasında değişen kapasitesi bulunur,
- 1/100.000 karışım oranına sahiptir,
- Varyasyon katsayısı %3 ile %5 arasında değişir,
- Yüzde 20’ye kadar sıvı ekleme imkanı bulunur,
- Ağır hizmet tipi karıştırma haznesine sahiptir,
- Karbon çeliği, aşınmaya dayanıklı çelik veya paslanmaz çelikten üretilmiştir,
- Bakım gereksinimleri düşüktür,
- Uzun ömürlüdür,
- Güç değeri uygulamaya göre ayarlanabilir,
- Karıştırıcının tüm parçalarına kolay bir şekilde erişilir, kolay temizlenir.
WAH Tek Şaftlı Batch Tipi Mikser
- Yüksek kalitede karışımlar elde etmek için idealdir,
- Yüzde 20’ye kadar sıvı eklenebilir,
- Karbon çeliği, paslanmaz çelik ya da aşınmaya dayanıklı çelikten üretilmiştir,
- Maksimum karıştırma homojenliği sağlar,
- Dayanıklıdır,
- Bakım gereksinimleri düşüktür,
- Uygulamaya göre ayarlanabilen güç değerine sahiptir,
- Yüksek çalışma zamanıyla verimliliği artırır.
Mikser Kullanılan Sektörler
Mikserler farklı endüstrilere entegre edilmek üzere özelleştirilebilir. Öne çıkan mikser kullanım alanları ise şunlardır:
- Kimyasal maddelerin karıştırılması için kimya endüstrisi,
- Un, baharat ve benzeri gıda ürünlerinin karıştırılması için gıda endüstrisi,
- İlaç endüstrisi,
- Kozmetik endüstrisi,
- Plastik endüstrisi,
- Seramik endüstrisi,
- Metalurji,
- Çimento, kum ve benzeri inşaat malzemelerinin karıştırılması için inşaat sektörü,
- Gübre ve yem karışımları oluşturmak için tarım endüstrisi,
- Boyama endüstrisi.
Her ne kadar bunlar öne çıkan mikser kullanım alanları olsa da özelleştirilebilir yapıları nedeniyle mikserler farklı endüstrilere uyumlu hale getirilebilir.
Mikser Kullanmanın Avantajları
Mikser kullanmanın sağladığı avantajlar, farklı endüstrilerde farklı mikser kullanım alanları yaratmıştır. Endüstrilerde mikser kullanmanın öne çıkan avantajları ise şunlardır:
- Granül, parçacıklı ya da toz haldeki malzemelerin homojen bir şekilde karıştırılmasını sağlar,
- Farklı yoğunluktaki malzemeler dengeli bir şekilde karıştırılabilir,
- Hemen hemen tüm endüstrilere entegre edilebilir,
- Üretim süreçlerindeki verimliliğin artırılmasına katkı sağlar,
- Kullanılacak malzemelerin özelliklerine göre özelleştirilmesi mümkündür,
- Geleneksel karıştırma yöntemleriyle mukayese edildiğinde karıştırma sürelerinin kısalmasını sağlar, bu da daha fazla enerji tasarrufu demektir,
- Ürün kalitesinin artırılmasına destek olur,
- Sektörel ihtiyaçlara göre farklı kapasitelerde ve farklı boyutlarda üretilebilir,
- Hem manuel hem otomatik kontrol sistemleri ile donatılması mümkündür.
İşletmelere kazandırmış olduğu tüm bu avantajlar sayesinde mikser kullanım alanları genişlemiştir ve bugün de hala genişlemeye devam eder.
Mikser Kullanılan Endüstrilerden Örnekler
Mikser kullanım alanları farklı uygulamaların gerçekleştirilmesine olanak sağlar. Nitekim mikser kullanım alanları olan gıda endüstrisi ile ilaç endüstrisi için ikişer farklı örnek verilebilir:
- Kakao, süt tozu, şeker gibi katkı maddeleri mikserler sayesinde homojen bir şekilde karıştırılarak çikolata üretiminde verimlilik sağlar.
- Paketli baharat karışımları üretmek adına farklı türdeki baharatlar belirlenmiş oranlarda mikserlere eklenerek her baharatın istenilen yoğunlukta olduğu bir karışım elde edilir.
- Farklı aktif maddelerin ve bağlayıcıların önce bir karışım haline getirilmesi, sonra da tablet formunda sıkıştırılması için mikserler kullanılır.
- Toz veya granül formdaki ilaç bileşenleri mikserlerde homojen bir şekilde karıştırılarak jelatin kapsüllere doldurulur. Bu sayede her kapsüldeki aktif bileşenlerin eşit miktarda olması sağlanır.
Bu örneklerin çeşitli mikser kullanım alanları için çoğaltılması mümkündür. Özelleştirilebilir olmaları standartların dışındaki üretim süreçlerine entegrasyonu kolaylaştırır.
Mikser İhtiyaçlarınız İçin Güvenilir Adres: Vordes Mühendislik!
İş verimliliğinin artırılması ya da operasyonel süreçlerde herhangi bir aksama yaşanmaması için kullanılan ekipmanların sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmesi kritik öneme sahiptir. Ekipmanlarla ilgili olarak yaşanacak herhangi bir sorun işlerin sürdürülebilirliğinin önünü keser ve bu da ekonomik problemleri beraberinde getirir. Bu yüzden satın aldığınız mikserlerin hem kaliteli olması hem sektörel ihtiyaçlarınızı mükemmel bir şekilde karşılaşıyor olması gerekir. Yani farklı mikser kullanım alanları için farklı boyutlarda ya da farklı özelliklere sahip mikserler üretilebiliyor olmalıdır.
Sektörel ihtiyaçlara 36 yıllık sektör tecrübesiyle karşılık veren Vordes Mühendislik; WAM ve MAP gibi markaların ürünlerini sizinle buluştururken işletmelere özel çözümler de geliştirir. Siz de mikser ihtiyaçlarınız ya da tüm merak ettikleriniz için hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.