Klape Kullanım Alanları

klape kullanım alanları

Üretim teknolojilerinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte klape kullanım alanları da yaygınlaşmış, bu sayede üretim süreçlerinin iyileştirilmesi sağlanmıştır. Farklı endüstrilerde granül, toz ya da tanecikli malzemelerin akış kontrolünün yapılması için geliştirilen klapeler, işin devamlılığı açısından önemlidir. Çünkü malzemelerin akışının kesilmesi, devam ettirilmesi ya da yönlendirilmesi için en gerekli bileşenler arasındadır.

Klapeler farklı sektörel ihtiyaçlara göre özelleştirilebilen bileşenlerdir. Yani standart modeller arasından bir seçim yapılabileceği gibi boyut, fonksiyon, çalışma prensipleri bakımından özel tasarımlara ulaşılması söz konusu olabilir. Peki klape nedir ve klape kullanım alanları nelerdir?

Klape Nedir? Ne İşe Yarar?

Bir tür vana ya da valf bileşeni olan klape; toz, granül ya da tanecikli haldeki malzemelerin taşındığı boru hatları ya da diğer taşıma sistemlerinde kullanılır ve malzemelerin yönünü değiştirmek, akışını durdurmak, serbest bırakmak ya da dozajını ayarlamak gibi görevleri bulunur. Klape kullanım alanları yaygın bir bileşen olarak pnömatik taşıma sistemlerinin önemli bir tamamlayıcısıdır. “Klape ne işe yarar?” sorusunun cevabı ise şu şekilde verilebilir:

  • Akış kontrolü sağlar. Klapeler sayesinde akışın tamamen kesilmesi, serbest bırakılması, akış hızı ayarı yapılması mümkündür.
  • Pnömatik taşıma sistemleri içinde malzemelerin akış yönünü belirler.
  • Malzeme akışı durdurulduğunda yüzde yüz sızdırmazlık sağlar.
  • Hassas şekilde taşınması gereken malzemeler için dozaj ayarı yapılabilir.
  • Akış sırasında malzemelerin klape diski ile temas etmesine engel olur. Bu da aşınma riskini azaltarak bakım maliyetlerini düşürür, bileşenlerin uzun ömürlü olmasına yardımcı olur.

Klapelerin ne olduğu ve ne işe yaradığı gibi konuların ardından, şimdi de klape çeşitleri ve klape kullanım alanları konusunda bilgi vermeye çalışalım.

Klape Çeşitleri Nelerdir?

Klape çeşitlerinin farklı endüstrilerdeki farklı ihtiyaçlara karşılık vermek üzere farklı versiyonları bulunur. Klape kullanım alanları yaygın bir bileşen olduğundan çok çeşitli türleri ile karşılaşmak mümkündür. En yaygın 3 klape türü ise şunlardır:

Kelebek Klape

Kelebek klape kullanım alanları en yaygın olan klape türüdür. Akış kontrolü amacıyla kullanılan kelebek klapeler bunker, silo ya da konveyör gibi pnömatik taşıma kanallarının engellenmesi amacıyla kullanılır. Kelebek klapeler ile kendiliğinden dökülen toz, granül ya da tanecikli malzemelerin akışını kesmek, serbest bırakmak ya da dozaj ayarı yapmak mümkündür. Kelebek klapelerin içindeki 90 derece dönebilen dairesel disk dik, yani kapalı konuma geldiğinde yüzde yüz sızdırmazlık sağlar. WAM tarafından geliştirilen, endüstriyel alanlarda yaygın şekilde kullanılan VFS kelebek klape birçok boşaltma sisteminin giriş ve çıkışında kullanılabilir.

Sürgülü Klape

Bunker ya da silolarda granül ve toz malzemelerin akış kontrolünü sağlayan sürgülü klape kullanım alanları yaygın olan bir diğer klape türüdür. Malzeme akışı sırasında malzemeler ile klape diskinin teması söz konusu olmadığından aşınma riski düşüktür. WAM tarafından geliştirilmiş olan VL tipi sürgülü klapelerin kara kesitli VLQ, yuvarlak açık kesitli VLC, dikdörtgen kesitli VLS versiyonları bulunur.

Yönlendirme Klapeleri

Pnömatik taşıma hatlarına entegre şekilde kullanılan yönlendirme klapeleri toz, granül ya da tanecikli malzemelerin boru hat üzerinde yönlendirilmelerini sağlar. WAM tarafından geliştirilmiş olan yönlendirme klapelerinin VAB, VAD, VAR, VAS versiyonları alüminyum gövde, kapak, giriş, çıkış parçalarından oluşur. Klapenin dahili tamburu ise pnömatik bir aktüatör ile dönmektedir.

klape kullanım alanları

Klape Kullanım Kullanılan Sektörler

Bugün hemen hemen tüm endüstriler klape kullanım alanları olarak gösterilebilir. Klapelerin olmazsa olmaz bileşenler olarak değerlendirildiği kullanım alanları ise şunlardır:

  • Buğday, arpa, mısır, yulaf, pelit gibi toz ya da taneli formdaki hammaddelerin taşınması,
  • Hayvan yemlerinin ve yem katkı maddelerinin taşınması,
  • Sodyum sülfat, kuartz ya da barit gibi mikronize maden hammaddelerinin taşınması,
  • Nohut, mercimek, buğday ya da mısır gibi tarım ürünlerinin taşınması,
  • Zirai tohumların taşınması.

Klapeler yukarıdaki malzemelerin depolanmasını sağlayan siloların, bunkerlerin, hooperlerin giriş ve çıkış hatlarında kullanılabilir. Ayrıca konteyner sistemleri, helezon konveyör sistemleri, bantlı ve zincirli konveyörler, elevatörler, torbalı filtreler de yine klape kullanım alanları arasındadır. Ek olarak kamyonların, traktörlerin, vagonların ya da gemilerin dolum işlemlerinde kullanılan yükleme körüğü ya da dolum körüklerinde de klapeler kullanılır.

Klape Kullamanın Avantajları Nelerdir?

Klape kullanım alanları bugün bu kadar genişlediyse, bunu büyük ölçüde sağlamış olduğu avantajlara borçludur. Öne çıkan avantajlar ise şöyle sıralanabilir:

  • Malzemelerin kontrolünü hızlı ve etkili şekilde sağladığı için yüksek verimlilik sağlar.
  • Hem kurulumu hem de bakım uygulamaları kolaydır. Modüler yapıya sahip olduğundan parça değişimi yapılabilir.
  • Çok farklı endüstriyel uygulamalar entegre edilebilir.
  • Sızdırmazlık özelliği sayesinde iş güvenliği sağlar.
  • Aşınma riski düşüktür. Bakım gereksinimleri azdır. Uzun ömürlü olması nedeniyle maliyet tasarrufu sağlar.
  • Hem manuel hem otomatik olarak kullanılan versiyonları bulunur.
  • Farklı kimyasal ya da fiziksel özelliklere sahip malzemelerden üretilebilir.
  • Gürültü seviyesi düşüktür.

Eğer bağlı bulunduğunuz sektör klape kullanım alanları içinde yer alıyorsa, siz de bu avantajları değerlendirebilirsiniz.

Sektörel İhtiyaçlarınıza Karşılık Veren WAM Klapeler Vordes’te!

Sektöründe 15 yıllık bir tecrübeyle hareket eden Vordes Mühendislik; “doğru yerde, doğru ürün kullanımı” mottosuyla uzun ömürlü, minimum maliyetli ve kaliteli ekipmanlar üretme hedefiyle ilerler. Helezon konveyör üniteleri, boru bağlantıları, dozaj üniteleri ve yükleme körükleri de dahil olmak üzere geniş bir ürün çeşitliliği sunar. Siz de Vordes Mühendislik ürünlerini incelemek ve klapeler hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazılara Dön