Dozaj üniteleri kullanım alanları göz önünde bulundurulduğunda, bu bileşenlerin farklı endüstriler için ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir. Dozajlamaların doğru şekilde yapılarak iş verimliliğinin artırılmasını sağlayan dozaj üniteleri, ürün kalitesinin korunmasına ve operasyonel süreçlerin devamlılığının sağlanmasına da yardımcı olur. Peki dozaj üniteleri nedir ve dozaj üniteleri kullanım alanları nelerdir?
Dozaj Üniteleri Nedir? Ne İşe Yarar?
Çeşitli malzemelerin istenilen oranda dozajlanmasını sağlayan dozajlama üniteleri, ölçümün ve dağıtımın belirlenmiş olan oranlarda yapılmasını sağlar. Farklı malzemeler için kullanılan cihazlar olduklarından dozaj üniteleri kullanım alanları da son derece geniştir. “Dozajlama üniteleri ne işe yarar?” sorusunun bir başka yanıtı da şu şekilde olabilir:
Dozaj üniteleri herhangi bir malzemenin içerisine, başka bir malzemenin istenilen oranda eklenmesini, bu sayede istenilen karışımın elde edilmesini sağlar. Örneğin su arıtma tesislerinde suyun içine eklenmesi gereken bir kimyasalın belirli bir dozda verilmesi dozajlama üniteleri ile mümkündür. Dozajlama üniteleri kullanım alanları içinde belirli bir karışım oranını sağlamak ya da sürekli akış içinde malzeme konsantrasyonunu sabit tutmak gibi işlevler de mevcuttur. Sahip olduğu bu özellikler sayesinde iş verimliliğinin ve güvenliğinin artmasına yardımcı olur.
Dozaj Üniteleri Türleri Nelerdir?
Dozaj üniteleri söz konusu olduğunda ilk akla gelen markalardan biri WAM olur. Klapelerden valflere, filtre ünitelerinden helezon konveyör ünitelerine kadar çok sayıda ekipman üreten WAM, üretmiş olduğu üç çeşit dozajlama ünitesiyle sektörel ihtiyaçlara karşılık verir. WAM dozajlama üniteleri kullanım alanları bakımından da farklılıklar gösterir. Bu dozajlama ünitelerinin özellikleri şunlardır:
MBF Mikro Dozaj Üniteleri
- 3 farklı boyda üretilir,
- Besleme hızı saatte 3 dm3 ile 4000 dm3 arasında değişir,
- Paslanmaz çelik veya SINT mühendislik polimerinden üretilmiştir,
- Tahrik ünitelerinin bağımsız olması, hem besleyici helezon hem karıştırma mili için farklı tahrik gücü veya hızı seçilebilmesine imkan tanır.
MBW Mikro Dozaj Üniteleri
- Saatte 1,5 dm3 ila 630 dm3 arasında besleme hızı sunan 3 farklı boyutu bulunur,
- Gövde SINT mühendislik polimerinden, uç plakaları paslanmaz çelikten üretilmiştir,
- İç gövde geometrisi serbest malzeme akışı sağlar,
- Basınçlı hava enjeksiyon boşluğu bulunur,
- Aşınmaya ve korozyona karşı yüksek direnç gösterir,
- Kolay ve hızlı temizlenebilir.
DCC Tartılı Besleme Üniteleri
- Tüm parçaları gıda sınıfı sentetik maddeden veya paslanmaz çelikten üretilmiştir,
- Polimer dökümden yekpare gövde serbest malzeme akışı sağlar,
- Ürünün değişken hızlı tahriği talep üzerine değiştirilebilir,
- Yapışmaz gövdeye sahiptir,
- Kolay sökülebilme imkanı sunar,
- Kolayca temizlenebilir.
Bu farklı dozaj üniteleri için özelleştirme tercihlerinizi iletebilmeniz mümkündür. Bu sayede dozaj üniteleri kullanım alanları çeşitlendirilebilir.
Dozaj Üniteleri Kullanımı
Dozaj ünitesi kullanım alanları farklı sektörleri kapsar. Bu sektörler arasından öne çıkanlar şu şekilde listelenebilir:
- Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin, koruyucuların ya da aroma vericilerin içeceklerde belirli dozlarda verilmesi.
- Hem verimliliğin artırılması hem çevresel etkilerin azaltılması adına gübre ve pestisit gibi kimyasalların bitkilere belirli oranlarda verilmesi.
- Boya, yapıştırıcı ya da deterjan gibi ürünlerin üretiminde kimyasalların hassas şekilde karıştırılması.
- İlaç üretim endüstrisinde hem aktif hem yardımcı maddelerin hassas şekilde bir araya getirilmesi.
- Su arıtma tesislerinde klor ya da pH düzenleyici gibi kimyasalların suya istenilen miktarlarda eklenmesi.
Ayrıca petrokimya endüstrisi, kağıt ve tekstil endüstrisi de dozaj üniteleri kullanım alanları arasında yer alır.
Dozaj Üniteleri Kullanmanın Avantajları
Dozaj üniteleri kullanım alanları genişledikçe, dozaj üniteleri kullanmanın avantajları da çok daha görünür hale gelmeye başlamıştır. Söz konusu avantajlar arasından şunlar öne çıkar:
- Hem kimyasal maddelerin hem üretim süreçlerine dahil olması gereken diğer bileşenlerin hassas şekilde ölçülmesini ve dağıtılmasını sağlar.
- Hem ürünün kalitesinin korunması hem iş verimliliğinin artırılması adına dozajlama işlemini sayısız ve aynı şekilde tekrar tekrar gerçekleştirebilir.
- Otomatik olarak çalıştığı için insan gücüne ihtiyaç duymaz. Aynı zamanda insan gücüne oranla çok daha hızlı çalışır. Bu da insan kaynaklı hataların tamamen ortadan kaldırılması anlamına gelir. Ayrıca hem zamandan hem de iş gücü maliyetlerinden tasarruf edilmiş olur.
- Yanlış dozajlama nedeniyle oluşabilecek riskler ortadan kaldırılır. Hem çevre hem çalışan güvenliği sağlanmış olur.
- İsraf malzeme miktarı düşer. Bu da kaynakların doğru şekilde kullanılmasını sağlar.
- Otomasyon sistemleriyle entegre şekilde çalışabilen dozajlama üniteleri üretim süreçlerine kolay şekilde dahil edilebilir.
Dozajlama ünitelerinin sağlamış olduğu tüm bu avantajlar, dozajlama üniteleri kullanım alanları listesini de bir hayli genişletmiştir.
Üretim Süreçlerine Entegre Dozaj Üniteleri Vordes Mühendislik’te!
Dozaj üniteleri, özellikle dozajlamanın son derece hassas şekilde yapılması gereken endüstrilerde önemli bileşenler arasında yer alır. Ürün kalitesinin korunması, iş verimliliğinin artırılması, çevresel etkilerin minimum seviyeye indirilmesi de yine dozaj üniteleri sayesinde mümkün olabilmektedir. Ayrıca dozaj üniteleri kullanım alanları göz önünde bulundurularak özelleştirilebildiği için farklı endüstrilerdeki üretim süreçlerinde rahat bir şekilde kullanılabilir. Dozaj ünitelerini her zaman güvenilir markalardan almak, arıza ya da teslimat gibi sorunlara bağlı olarak iş sürekliliğinin aksamasına engel olur.
Alanın 35 yılı aşkın bir tecrübeyle hizmet vermeye devam eden Vordes Mühendislik, sektöründe lider markalardan olan WAM Group ürünlerini sizlerle buluşturur. Eğer siz de dozaj üniteleri kullanım alanları hakkında kapsamlı bilgi almak ve detaylı fiyat bilgisine ulaşmak isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.