Basınç Seviye Göstergeleri Kullanım Alanları

Basınç Seviye Göstergeleri Kullanım Alanları

Bugün basınç seviye göstergeleri kullanım alanları özellikle basınç ve seviye konusunda tehlike yaratabilecek sektörlere doğru genişlemiştir. Çünkü üretim tesislerinde ya da fabrikaların depolama sistemlerinde basıncın ve seviyenin düşmesi ya da yükselmesi çok ciddi problemleri beraberinde getirir.

Basınç seviye göstergeleri aslında bir çeşit güvenlik sistemidir. Silolarda ya da bunkerlerde seviyenin yükselmesi malzemelerden fire verilmesine, düşmesi ise iş süreçlerinin akmasına neden olabilir. Basıncın düşmesi durumunda boşaltma ya da taşıma gibi operasyonel süreçlerde problem olurken yükselmesi durumunda ise hasar ya da patlama meydana gelebilir. Bu yüzden basınç seviye göstergelerinin kullanılması bir gerekliliktir. Peki basınç seviye göstergeleri ne işe yarar ve basınç seviye göstergeleri kullanım alanları nelerdir?

Basınç Seviye Göstergeleri Nedir? Ne İşe Yarar?

Basınç seviye göstergeleri kullanım alanları hakkında bilgi vermeden önce basın seviye göstergeleri nedir ve ne amaçla kullanılır anlamamız gerekir.

Basınç göstergeleri depolarda, silo ya da tanklarda bulunan malzemenin basıncını ölçer. Basınç seviyelerini izleyerek sistemin güvenli ve verimli şekilde çalışmasını sağlar. Basınç göstergeleri, basıncın belirli seviyelerin altına inmesi ya da üstüne çıkması gibi durumlarda uyarı gönderir. Bu uyarılar sayesinde potansiyel riskler ortadan kaldırılmış olur. Özellikle kapalı alanlarda basıncın belirli seviyelerde kalmak zorunda olması, basınç göstergelerini üretim merkezlerinin ya da endüstriyel alanların en önemli bileşenlerinden biri haline getirir.

Seviye göstergeleri ise yine silo, depo ya da tank gibi kapalı alanlarda bulunan malzemelerin seviyesini ölçer. Bu sayede stok yönetiminin optimize edilmesine katkı sağlar. Döner sensörler ile malzeme seviyesinin elektrik sinyaline dönüştürülmesini sağlayan seviye göstergeleri, seviyenin belirli bir değerin altına düşmesi ya da üstüne çıkması durumunda operatöre uyarı gönderir.

Bu iki önemli sistemin üstlenmiş olduğu önemli görevler, basınç seviye göstergeleri kullanım alanları için iş devamlılığı sağlar.

Basınç Seviye Göstergeleri ve Güvenlik Sistemleri

Basınç seviye göstergeleri endüstriyel ihtiyaçların kusursuz şekilde karşılanması adına farklı tasarım özelliklerine ve fonksiyonlara sahiptir. Piyasada yaygın şekilde kullanılan basınç seviye göstergeleri ile emniyet sistemleri ise şunlardır:

  • ILT Bayraklı Tip Sürekli Seviye Göstergesi: İçerisinde bulunan döner sensörler sayesinde depo, bunker ya da silolardaki minimum/maksimum malzeme seviyelerini elektrik sinyaline dönüştürür.
  • ILV Titreşimli Tip Sürekli Seviye Göstergeleri: Depo, bunker ya da silolarda bulunan malzemelerin seviyesini ölçerek elektrik sinyaline dönüştürmek için titreşen bir çatal kullanılır.
  • ILS Halatlı Tip Sürekli Seviye Göstergeleri: Silo ya da konteynerler içerisinde depolanan toz ya da tanecikli malzemelerin seviyesini ölçen bir sürekli seviye ölçüm sistemidir.
  • IPM-IPE Basınç Seziciler: Basınç şalteri görevi de gören basınç seziciler, tankerlerin boşaltılması ya da doldurulması sırasında depo ve silolardaki aşırı basıncı bildirir. Ayrıca bunkerlerde seviye indikatörü olarak kullanılması da mümkündür.
  • KCS Silo Emniyet Sistemi: Silolar ve silo aksesuarları aşırı dolum ya da aşırı basınç gibi risklere bağlı olarak zarar görebilir. KCS silo emniyet sistemi ise aşırı dolum ya da aşırı basınç gibi problemleri ortadan kaldırmasının yanı sıra havaya toz karışması riskini de azaltır.

Basınç seviye göstergelerinin kullanım alanları aynı zamanda yukarıdaki ekipmanların da kullanıldığı alanlardır. Ayrıca bu ekipmanlar basınç seviye göstergeleri kullanım alanları göz önünde bulundurularak özelleştirilebilir.

Basınç Seviye Göstergeleri Kullanım Alanları

Basınç Seviye Göstergeleri Kullanılan Sektörler

Potansiyel riskleri ortadan kaldırmak ya da iş verimliliğini artırmak adına basınç seviye göstergeleri kullanım alanları genişlemiştir. Öne çıkan basınç seviye göstergeleri kullanım alanları tarım, hayvancılık, inşaat, sanayi sektörleridir. Ayrıca bunker, silo, tank gibi bileşenlerin kullanıldığı tüm alanlar basınç seviye göstergeleri kullanım alanları arasındadır. Öne çıkan kullanım alanları ise şöyle listelenebilir:

  • Tahıl, çimento ya da kum gibi katı malzemelerin bulunduğu silolar ve bunkerler,
  • Sürekli seviye izleme gerektiren uygulamalar,
  • Malzeme akış kontrolünün yapılmasını gerektiren uygulamalar,
  • Hazır beton santralleri,
  • Alçı fabrikaları,
  • Endüstriyel tesisler,
  • Maden işletmeleri,
  • Gıda işletmeleri.

Bunlar öne çıkan basınç seviye göstergeleri kullanım alanları olmakla birlikte, listenin farklı endüstrilere doğru genişletilmesi mümkündür.

Basınç Seviye Göstergeleri Kullanmanın Avantajları

Basınç seviye göstergeleri kullanım alanları, elde edilen avantajlar nedeniyle genişlemiştir. Öne çıkan avantajlar ise şunlardır:

  • Stokların optimum seviyede tutulmasına yardımcı olur,
  • Üretim süreçlerindeki malzeme akışının kesintisiz olmasını sağlar,
  • Tehlikeli ya da aşındırıcı maddelere temas etmez, yanlış dolum ya da boşaltma nedeniyle oluşabilecek kazaları önler, güvenlidir,
  • İş verimliliğini artırır,
  • Taşma ya da sızma gibi sorunların önüne geçerek çevresel koruma sağlar,
  • Sistem güvenliğine destek olur,
  • Seviye artışı ya da basınç yükselmesi gibi durumlar nedeniyle ekipmanların zarar görmesini önler,
  • Enerji verimliliği sağlar.

Eğer sizin sektörünüz de basınç seviye göstergeleri kullanım alanları içinde bulunuyorsa, bu güvenlik sistemlerini kullanmayı düşünebilirsiniz.

Basınç ve Seviye Göstergelerini Vordes’le Alın, Güvende Kalın!

Pek çok farklı endüstride faaliyet gösteren şirketler hem iş güvenliğinin sağlanması, hem ekstra maliyetlerin azalması hem de operasyonel süreçlerin kusursuz şekilde optimize edilmesi için çeşitli ekipmanlar kullanır. Basınç seviye göstergeleri de bu ekipmanlar arasında önemli bir yer tutar. Eğer siz de işletmeniz için basınç ve seviye göstergelerine ihtiyaç duyuyorsanız, bu ihtiyaçlarınızı güvenilir bir marka ile karşılamanız gerekir.

Alanında 15 yıllık tecrübesiyle ilerleyen Vordes Mühendislik, sektörel ihtiyaçlara mükemmel şekilde karşılık veren ekipmanlar üretir. Siz de tüm ekipman ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazılara Dön